Kančí guláš |
KANČÍ GULÁŠ
Divoké koření: 5 lžic černého pepře, 5 lžic celého jalovce,
15 bobkových listů,
5 lžic nového koření 1 lžička soli
1 kg kančího plecka
150 g másla 5 středních cibulí, nakrájených na jemno
250 g anglické slaniny, pokrájené na kostičky sůl a pepř
3 lžičky celého kmínu
3 lžíce tmavého rumu
500 ml suchého červeného vína
1,5–2 l hovězího vývaru citronová šťáva 40 g hladké mouky
1 * Divoké koření dejte do hrnce a zalijte jedním litrem vody, přiveďte k varu a 25–30 minut vařte. Na závěr přisypte sůl a počkejte, až vývar vychladne. Poté do něj vložte celé maso tak, aby bylo úplně ponořené, a dejte ho aspoň na šest hodin odležet do lednice .
2 * Maso vyndejte z nálevu a nakrájejte na kostičky velikosti sousta, osolte, opepřete. Cibulku smíchejte s kmínem a troškou soli a osmahněte ji na 100 g másla do tmavě zlatavé barvy. Pak vsypte slaninu a čtyři minuty opékejte, přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Přilijte rum a červené víno a asi deset minut poduste – alkohol by se měl trochu odpařit, ale neměl by se úplně vyvařit. Poté maso vyjměte a do základu vlijte hovězí vývar a omáčku přiveďte k varu, zakápněte trochou citronové šťávy.
3 * Ze zbytku másla a hladké mouky připravte světlou jíšku. Vmíchejte ji do omáčky, vraťte do hrnce maso a duste pětadvacet až třicet minut doměkka.
Příloha: houskové knedlíky
Dobrou chuť!
#KANČÍ GULÁŠ (z divočáka) staročeský recept. Černá zvěř, Kančí gulášek, Zvěřina a kuchyně myslivce, Lovy černé zvěře, lov.