Jakou kulovnici si vybrat?

Tuto otázku si klade celá řada začínajících
Asta, lovecky všestranný pes
myslivců


, kteří si pořizují první zbraň, ale často i zkušený myslivec, který si chce obnovit loveckou výzbroj a chce využít dnešní bohaté nabídky trhu. Výběru zbraně je třeba věnovat skutečně velkou pozornost a shromáždit co možná největší množství informací.

 Zbraň jako nezbytný nástroj k lovu nás provází naším koníčkem po desetiletí, je naším společníkem v dlouhých chvílích osamělých lovů, na jehož spolehlivosti a kvalitě často závisí úspěšný lov. Zbraň je rovněž podstatnou částí naší lovecké výbavy, která také vyjadřuje i část naší myslivecké osobnosti. K tomu dnes přistupuje i další pohled, a to i společenské postavení lovce, protože zbraň je výrazem jak osobního vkusu, tak i prestiže.

Některé aspekty, doporučení a postup při výběru zbraně

Nejprve si ujasníme nejčastější způsob a účel použití zbraně (např. pro osamělé lovy na čekanou a na šoulačku se výborně hodí lehké zlamovací jednušky; pro společné lovy opakovací zbraně, které jsou velmi univerzální a nebo si můžeme dále pořídit zbraně vícehlavňové (pro časté pochůzky v honitbě např. zbraň kombinovanou, kdy máme pohotově kuli i broky; pro naháňky je střelecky nejvýhodnější kulová kozlice nebo dvoják apod.).

 Ujasníme si nejčastější podmínky použití zbraně z hlediska charakteru honitby, nejčastější dálky střelby...   Ujasníme si objem finančních prostředků, které jsme ochotni na pořízení zbraně věnovat. Nejlevnější variantou je pořízení kombinované zbraně s výměnnými hlavněmi; náročnější je pořízení samostatné brokovnice a kulovnice nebo několika kulovnic podle účelu použití (např. pro osamělé lovy pouze zvěře srnčí kulovnici lehčí ráže a další s těžší ráží k lovu třeba zvěře černé a jelena, případně kulovou kozlici nebo dvoják pro pohotovou střelbu na naháňky, jako nejdražší, ale pro naháňky nejvhodnější variantu).

Ujasníme si ráž zbraně podle nejčastějšího druhu a velikosti lovené zvěře (raději silnější ráž s dostatečnou rezervou výkonu než slabší s rizikem trápení zvěře při odstřelu většího kusu zvěře a s rizikem ztráty zvěře jejím nedohledáním).

 Po ujasnění typu zbraně si vybereme výrobce. Zde se soustředíme zejména na nástřelný list (z důvodů přesnosti), a zejména na způsob ovládání zbraně, chod závěru, spouště a pojistky. Nezapomeneme, že zbraně v obchodě jsou bez puškohledu, který budeme používat, a proto pečlivě sledujeme chod závěrové páky, která musí být dobře ovladatelná i při nasazeném puškohledu (což bývá problém u zbraní, které používají starší konstrukci s velkým úhlem otáčení závěru).

U vybraného typu zbraně si zkusíme rozměrové proporce, zda jsou vhodné pro naši postavu a také hmotnost zbraně podle naší fyzické kondice.

Doporučuji se vyvarovat módním konstrukčním novinkám zbraní, které nemusí být odzkoušené a spolehlivé v extrémních situacích a jejich obliba může být pouze dočasná. Z důvodů menší spolehlivosti nedoporučuji ani různé typy
přímotažných závěrů. Volíme raději klasické a osvědčené mechanizmy.

Z důvodů myslivecké etiky a z důvodů současných i očekávaných budoucích omezení, si k lovu nepořizujeme vojenské zbraně (zejména samonabíjecí karabiny apod.)

Při výběru kulovnice je prvním nejdůležitějším rozhodnutím výběr vhodné ráže.

Porovnání vlastností hlavních řad ráží:

Ráže řady 5,6 mm:
Výhody:   * malá hmotnost zbraně   * plochá dráha letu střely   * dlouhá ONV s dalekým a přesným dostřelem   * vysoká rychlost střely způsobující u menší zvěře šok a při správném zásahu u menší zvěře vysokou ranivost   Nevýhody:   * velká citlivost na vnější vlivy (vítr, déšť, tráva)   * malá deformační zóna střely neumožňující řízený rozklad střely a řízenou ranivost   * téměř nulová možnost výběru různých konstrukcí střel s variabilními vlastnostmi pro lov různě vitální zvěře   * malá průbojnost při nárazu na větší kost a tím zamezení správné ranivosti a pronikavosti k životně důležitým orgánům   * časté trhavé účinky na zvěřinu   * nespolehlivá ranivost v okamžitém smrtícím účinku při zásahu na kost nebo nepřesném zásahu   * velký pokles energie značně omezující účinný dostřel při lovu střední spárkaté zvěře   * chybějící rezerva výkonu při hůře umístěném zásahu nebo při střelbě za ztížených podmínek   * vyloučená možnost správného mysliveckého použití při náhodném setkání např. s vyspělým kusem zvěře prasete divokého při pochůzce honitbou apod.

Ráže 6,5 mm; 7mm a 7,62 mm:
Výhody:   * velká universálnost ráží s možností použití k lovu širokého spektra zvěře   * velký výběr střeliva s množstvím různých druhů střel   * dostatečná deformační zóna střely umožňující řízený rozklad střely zabezpečující potřebnou ranivost a pronikavost k životně důležitým orgánům   * většina ráží použitelných k lovu na středně dlouhé a dlouhé vzdálenosti s průměrnou a nadprůměrnou ONV   * dostatečná rezerva výkonu i při hůře umístěném zásahu   * vysoká a spolehlivá ranivost   * při použití vhodné střely šetrnost ke zvěřině   Nevýhody:   * v našich podmínkách při lovu většiny běžné zvěře jsou nepodstatné nebo nevýrazné

Ráže 8 mm a 9,3 mm
Výhody:   * velmi vysoká ranivost s výjimečně velkým předáním energie ihned v okamžiku dopadu střely daným velkým průřezem střely   * velká deformační zóna střely umožňující řízený rozklad střely s vysokou pronikavostí k životně důležitým orgánům   * malý pokles energie s rostoucí vzdáleností střelby   * velmi malá citlivost na vnější vlivy umožňující střelbu i za zhoršených podmínek (tráva, vítr, déšť, apod.)   * rezerva výkonu i pro lov těžší zvěře a při hůře umístěném zásahu   * vynikající zastavovací efekt (zvěř v ohni) (vysoký TKO)   * vytváření rovnoměrného střelného kanálu a šetrnost ke zvěřině

Nevýhody:   * kratší ONV umožňující střelbu na průměrné a mírně nadprůměrné vzdálenosti   * větší hmotnost zbraně

V České republice zákon povoluje použití k lovu spárkaté zvěře pouze takové ráže, které mají dostatečnou dopadovou energii k zabezpečení etického rychlého smrtícího účinku. Pro lov srnčí zvěře jsou povoleny pouze kulovnice na takové náboje, jejichž střela má ve vzdálenosti 100 metrů ještě energii minimálně ve výši 1000 Joulů. Pro lov ostatní spárkaté zvěře je tento limit 1500 Joulů.   Pro lov větší zvěře jako jelení a dospělé zvěře černé raději volíme ráži s dopadovou energií střely ve 100 m kolem 2000 Joulů.  Průběh velikosti energie a z toho vyplývající maximální mysliveckou vzdálenost střelby zjistíme z balistických tabulek.

Velmi těžko se definuje často používaný termín universální ráže. Absolutně universální ráž vhodná pro všechny druhy zvěře neexistuje. Lze však definovat universální ráž pro určité skupiny druhů zvěře. Například pro menší spárkatou zvěř, pro střední a těžší spárkatou zvěř, pro zvěř tropickou a nebo pro zvěř kožešinovou.   Pro lov srnčí zvěře případně selete prasete divokého jsou vhodné ráže 6,5 mm případně 243 W.

Velkou universálnost k lovu u nás většiny druhů běžné zvěře má střední skupina ráží jako např.: 7 x 57, 7 x 57 R, 7 x 64, 7 x 65 R, 270 W, 7,62 x 39, 308W, 30.06 Spr., 8 x 57 JS nebo i výkonnější 7 mm Remington Magnum a 300 Winchester Magnum. Poslední dvě ráže mají dostatečnou rezervu výkonu i pro situace, kdy dojde k nepříliš přesnému zásahu nebo jsou dobře použitelné ke střelbě na nadprůměrné vzdálenosti. U uvedených ráží střední třídy je výhodou i velký výběr střel s různou konstrukcí umožňující výběr pro převážně lovené druhy zvěře a zabezpečující spolehlivý řízený rozklad střely a spolehlivější ranivost při zachování průbojnosti a vytváření rovnoměrného střelného kanálu bez zbytečné devastace zvěřiny.

Pro lov jelena a dospělé zvěře černé lze uvedenou střední skupinu ráží doplnit ještě např. o ráže 8 x 75 RS, 9 x 62 a 9,3 x 74 R, 9,5 x 66 SE vom Hofe atd. V Rakousku, Německu a někteří myslivci i u nás mají s těmito rážemi výborné zkušenosti i při lovu srnčí zvěře. Tyto ráže vytvářejí velmi kompaktní střelný kanál a nezpůsobují podlitiny a trhavé znehodnocení zvěřiny.

Pro střelbu na větší vzdálenosti nebo pro střelbu s vyšším výkonem lze zvolit např.: 6 x 62 Fréres, 6,5 x 65 R RWS, 6,5 x 68, 30 R Blaser, 8 x 75 RS (vynikající do kozlic a dvojáků), 338 Lapua Mag., 300 Holland a Holland, 280 Remington, 300 Ultra Magnum nebo nejnovější ráže 270 WSM, 7 mm WSM a 300 WSM atd.   Při rozhodování mezi dvěma rážemi doporučuji vždy volit raději ráž výkonnější, která má větší universálnost použití a zabrání zklamání při neúspěšném dosledu zvěře střelené slabou ráží.   Při volbě ráže rostou na významu etická hlediska pro zabránění trápení zvěře i ekonomické aspekty z pohledu jistoty ulovení zvěře.

Pokud bych měl učinit osobní konkrétní doporučení, potom nedoporučuji pořízení kulovnice některé z malých ráží, které mají převládající výrazné nevýhody. V některých zemích EU je například lov větší spárkaté zvěře rážemi 5,6 mm zcela zakázán bez ohledu na velikost jejich dopadové energie.   Pro ženy nebo pro lovce se subtilnější konstitucí, kteří chtějí lehčí zbraň doporučuji využít nabídky některé z ráží 6,5 mm nebo zvolit, v lovectví poměrně nový náboj, 7,62 x 39, který má vcelku velmi dobré ranivé účinky i na střední zvěř a je osazován do krátkých a lehkých kulovnic typu karabin.

Pro lovce konzervativnějších povah, kteří chtějí universální ráž střední třídy doporučuji zvolit některou z klasických osvědčených ráží, které mají přibližně porovnatelné vlastnosti - např. 7 x 64, 308 W, 30 06 Spr. nebo k lovu zvěře černé osvědčený náboj 8 x 57 JRS.   Pro myslivce, kteří chtějí využít širší nabídky trhu nebo hledají nadprůměrné vlastnosti náboje, doporučím některou z dalších výše uvedených ráží, z nichž za nejvíce vyhovující našim podmínkám považuji 7 mm Remington Magnum nebo i některou s nejnovějších ráží WSM a do kozlice nebo dvojáku 8 x 57 JRS, 8 x 75 RS nebo 30 R Blaser.

Při výběru ráže se již neomezujeme ohledy na sortiment nábojů nabízeného tuzemským výrobcem. Užitečné je také získat komplexní informace o výrobě střeliva a zejména o výběru různých druhů a konstrukcí střel od dalších výrobců, které je i u nás již běžně na trhu. Dnešní výběr střeliva a zejména nabídka střel, které svojí konstrukcí umožňují přísně řízený rozklad a tím zaručené ranivé účinky, se současnou šetrností ke zvěřině u menší zvěře, umožňuje použití silnějších ráží i na menší zvěř bez obav o nadbytečné razantnosti.

Výběr typu kulovnice

Po rozhodnutí o výběru ráže nám zbývá vybrat si typ kulovnice. Máme možnost mít buď opakovací kulovnici nebo jednohlavňovou kulovnici nebo kulovou kozlici (dvoják) nebo kulobrokovou zbraň nebo troják.

Opakovací kulovnice jsou dnes už klasické zbraně vyvinuté na bázi původních vojenských pušek typu Mauser s dispozicí tří až pěti ran v zásobníku nebo nábojové schránce, což umožňuje pohotové opakování střelby. Propracované mechanismy těchto zbraní jsou velmi spolehlivé. Tyto kulovnice můžeme mít v klasickém polopažbeném provedení nebo v celopažbeném, u kterých hlaveň a tedy i celá délka zbraně bývá o 5 až 12 cm kratší než u polopažbených. Celopažbené kulovnice, dříve nazývané jako horské, bývají lehčí což je výhoda při pohybu v těžkém terénu a operativnější při manipulaci v omezeném prostoru (např. na uzavřené kazatelně, při ukládání do auta atd.).

V poslední době zaznamenáváme opětovný návrat skutečně klasických loveckých jednohlavňových kulovnic se sklopnou hlavní (s lůžkovým závěrem), které bývají velmi lehké, elegantní a oplývají jak vysokou reprezentativností tak i duchem dávných mysliveckých tradic. Jedná se o typicky lovecké zbraně pro opravdové myslivce.

 Kulové kozlice nebo dvojáky jsou velmi speciální, svým charakterem a náročností výroby také velmi výjimečné zbraně. Vzhledem k vysoké pracnosti zhotovení těchto zbraní se řadí mezi nejdražší zbraně. Mají velmi praktickou výhodu pohotové rány z druhé hlavně, např. při naháňkách nebo při lovu nebezpečné zvěře. Slouží i k prestižní a dokonalé reprezentaci majitele.

V praxi jsou často používány kulobrokové zbraně zejména z ekonomických důvodů, neboť při pořízení výměnných hlavní máme vlastně dvě zbraně na bázi jedné. Kulobroková zbraň je praktická pro denní pochůzky v lese, kdy máme pohotově kuli i broky, např. při setkání se škodnou.

 Podobné je to i u trojáků. Velkou nevýhodou, kromě ceny, je u trojákových zbraní vyšší hmotnost a tím menší pohotovost při rychlém zamíření.

Při výběru konkrétní kulovnice zvážíme druh převážně lovené zvěře, charakter honitby, ve které se budeme převážně pohybovat, druh lovu, který převážně předpokládáme a další aspekty. Do kopcovitého nebo horského terénu se hodí lehčí a kratší provedení zbraně, proto zde bývají oblíbené jednohlavňové zlamovací zbraně nebo opakovací v kratším a celopažbeném provedení. Podstatnou otázkou jsou ekonomické možnosti budoucího lovce. Nejlevnější variantou v kombinaci s brokovnicí je pořízení kulobroku. Na druhé straně potom ekonomicky nejnáročnější varianta je pořízení několika specializovaných zbraní, jak z hlediska ráží (jedna na menší zvěř a druhá na zvěř těžší), tak z hlediska použití ( např. kulovnici zlamovací nebo opakovací pro pochůzky a lov z posedu a dvoják nebo kozlici na naháňky a pod).

 Nově zakoupenou kulovou zbraň je nejlépe ihned svěřit odbornému puškaři, jak pro instalaci a provedení montáže puškohledu, tak i pro eventuální úpravu pažby podle tělesných proporcí střelce.

JAKOU KULOVNICI SI VYBRAT?  Dr.Ing.Jiří HANÁK


MYSLIVOST

CO SE TADY ČTE NEJVÍCE ?

HUNTING MYSLIVOST

HLEDÁTE TEN SVŮJ PŘÍBĚH? JE MOŽNÁ TADY!

.22LR #Černá zvěř #Černá zvěř - bachyně #Daněk #Kančí steaky #Lovecké právo #Lovecké stezky #Srnčí zvěř #Waldemar Matuška 1 milion čtenářů 500 Nitro Express Africký mor Aglomerace aktivity radosti a milování života Akutrauma Amerika Anatomie jelena Aport Australian Water Buffalo Balistika Bažant Bažant pečený Beatiful Nature Bekání Berneška Bobr Borrelióza Borůvky Bowhunting (lovecká lukostřelba) Bramborníček hnědý - Saxicola rubetra Brenneke Brhlík lesní broková dvojka broková kozlice Bukač velký Cazando con Arco Cesty Civilizace Co budeme vařit dnes? Cviky poslušnosti Čáp bílý Čas lásek jelenů Čejka Čekaná Černá zvěř Černá zvěř - bachyně Černá zvěř - kňour Červenka obecná Čiplenka Čištění zbraně Čmelák Dalekohledy Dančí zvěř Daněk Dárek Datel černý deer rut Deer stalking Diana bohyně lovu Dívka s liškou Divočák Doby lovu zvěře Dosled Dostřelná rána Double Rifle Dravci Drobná zvěř Drozd kvíčala Dřevo a teplo Dudek chocholatý Ekologie Erika Etické a humánní principy Evropská Unie Fotografie z myslivosti Gepard Golden Eagle Gorilla Hájovna U pěti buků Halali hamerles Happy Days Heinz Meynhardt Hejkalové Heligonky Hi Hirsch-König des Waldes Historie HMYZ Holub hřivnáč Honili myslivci Hořící špalek Houby Humor o myslivosti HUNTING Hunting Rifles Husa divoká Cheetahs hunting Chile Atacama Chov zvěře Chrutí černé zvěře Chukar Partridge I am Back Idaho Idiots With Guns Instinkty a pudy Investiční zlaté mince Jagd Jaguar Jahody Jak na to? Jak zajíc přelstil líného hajného Jaro Jelen Jelen (Red Deer) Jelen útočí Jelení guláš Jelení kýta Jelení říje Jelení steak Jeřáb Jestřáb lesní Jezevec Jezevec pečený Jezírko a kocourek Jižní Amerika John Denver Kachna Kachna divoká Kalendárium Kalous ušatý KAMZÍK HORSKÝ Kančí gulášek Kančí kýta na smetaně Kančí kýta na víně Kančí ragů Kančí se šípkovou Kančí se šípkovou rybíz jako brusinky Káně lesní Kaňkování Katerina Lisova Kazatelna Klíště obecné Kňour útočí Kočky sobě Komu hlava nebere Koně Konopí Koroptev Krahujec obecný Králík krimi Kritické myšlení Krkavec velký Krkonošské pohádky Krmelec Krmeliště černé zvěře Krmeliště černé zvěře-kamery Krmeliště online Krmeliště pro vysokou Krmítko Krteček Křepelka polní Křivka obecná Kukačka obecná Kulíšek Kulovnice Kulový dvoják Kuna lesní Kuriozity Kvakoš noční Kynologie Labuť Lajky nelajky! Lama Laně Lankasterka Lasice hranostaj Láska Lavička Ledňáček Lejsek šedý Les Lesní plody Lesnická škola Lesník Lion (Lev) Liška Liška Eliška Liška Mína Lončák Los (Elk) lov Lov a myslivost Lov na daňky Lov na jelena Lov na lišku Lov na medvěda Lov na prase LOV NA SRNCE lov na vlky Lov ve svobodném světě Lov zvěře Lovec LOVEC BŘÍDIL Lovecká optika Lovecká sezóna Lovecká vášeň Lovecké brokovnice Lovecké příběhy Lovecké signály Lovecké stezky Lovecké štěstí Lovecké video Lovecké zátiší Lovecké zbraně Lovecký pes Lovu a přírodě zdar! Lovu zdar! Lovy černé zvěře Lovy fotoaparátem Lovy lukem a šípem Lovy na černou v Maďarsku Lovy srnčí zvěře Lucky deer Lýčí Makov Malorážka Mannlicher Schönauer kulovnice Markazíni Mateřství a péče o potomstvo Mauser M03 Mauser M98 Medicina Medovina Medvěd Milování světu vládne Milování v přírodě Minutkový srnčí guláš Miška Montáže Moose Hunting Moták pochop Muflon Můj pohled na svět Myslivci a konfliktní situace Myslivcův sen myslivec Myslivec a zvuky v přírodě Myslivecká mluva Myslivecká stráž Myslivecká videa Myslivecká zábava Myslivecká zařízení Myslivecké fotografie Myslivecké léto Myslivecké písničky Myslivecké pověsti Myslivecké ráno Myslivecké tradice Myslivecké vánoce Myslivecké zvyky a pověry Myslivecký ples Myslivecký soud Myslivost a Michaela Na loveckých stezkách Na lovu muflonů Na stojáka Na Větrné Hůrce Naháňky Namlouvání Nástřel Nastřelení lovecké zbraně Naše domovy a chalupy Názory myslivců Nepravidelný desaterák New Zealand O Evě a Adamovi Obory a zvěř Odchyt pernaté Once Upon a Time in The West Ondatra Online Krmeliště. ZUBŘI. Webové kamery černé zvěře. Polesí Strzalowo a Zubři a Jeleni (vysoká) Red Deer Cam! Aktualizováno! Optika Orel bělohlavý Orel na hnízdě Ornitologie Osudový srnec Otázky z myslivosti otrava Památka myslivce Pamětní mince Parkinsonova nemoc Paroží Páření Čmelák královna Pasování Paul Mauser Pečená kachnička Pečené prasátko Peregrine falcon Pernatá zvěř Pes přítel myslivce PF Podzim Pohádka O chytré kmotře lišce Pohádka o Vánocích Pohádka stromů Polák chocholačka Polesí Strzalowo Polesí Strzalowo Polsko Posed Posedy Poslední hon Poslední hryz Poslední leč Poštolka Potápka chocholatá Pranostiky a příroda Pravidla lovu srnčí zvěře Predátoři První srnec Příhody z loveckého batohu Příroda Příroda a lidé Příroda a myslivost Příroda a zdraví Přírodní fantazie Přírodní srnčí kýta Pstruh pečený Psychopati Ptáci Puškohledy Puštík obecný Pytláci Pytlák Radost a uspokojení Raffle ball hunting Rákosník obecný Raroh Red Deer Cam Reklama a lov Roček Roháč obecný Ruger’s M77 RSI Ryby Rychlý srnec Rys ostrovid Rytíři lesů Říje Řízky na roštu Sádlo z jezevce Sauer 101 Sekáč Sele prasete divokého Shozy Siga Skládací Sklenice piva Skorec vodní Skřivan Skupinka jelenů různého věku Skupinový život Slanisko Slavnosti sněženek Slípka zelenonohá Slivovice Sluka lesní Slunce Sociální sítě Sojka obecná Sokol stěhovavý Sokolnictví South Africa Sovy Společné lovy Srnče Srnčí guláš po myslivecku Srnčí játra Srnčí medailonky Srnčí na kořenové zelenině pečené v troubě a houskový knedlík Srnčí pečeně Srnčí říje Srnčí zvěř Srnec Srnec jako ze zlata Srnec Škůdník Srnec v červnu Sršeň asijský Sršeň obecná Stádo tlupa rudl Stalo se Stáří a nemoc Stehlíci a ledoví muži Straka obecná Strakapoud velký Strašidla Strzalowo Střelectví Střevlík Střízlík obecný sv. Hubert Svíčková Svišť Svítilna TK09 SWAROVSKI Swedisch Fire Torch Sýc rousný Sýkorky Synantropie Sysel Šelmy Šípková omáčka ke zvěřině Škodná Šoulačka Špičák Švestky Tasmánský čert Teritorium Termovize Tetřev hlušec Tetřívek obecný The lynx Headbutt TCHOŘ Tom Miranda Tombola Trofeje Troják Trojákové čtyřče - rarita Trubači Tři jednou ranou Ťuhýk Události na internetu Újeď úmrtí Upíři upíři a hejkalové USA Úspěšný lov Vábení Velikonoční sekaná Vepřové maso Verše myslivce Veverky VIDLÁK Vlha pestrá VLK V KANADĚ Vnadiště Vodouš kropenatý Vodouš šedý Volavka popelavá VORAŘI Vtipy Vydra Výřad Vysoká Vysoká zvěř Vytápění chalupy Vzdělání a příroda Webové kamery Welshspringerspaniel Wildlife Woodcock Hunting Yukon Photon XT/RT Zabiják vlků Zahrady Zacházení se zbraní Záchranná stanice Zajíc Zajíček Zákony a předpisy o myslivosti Záraz Zdraví Ze smetiště internetu Ze života černé zvěře Zeiss Zima a hlad v lese Zimní oblečení a obutí Zlato a šperky Značení zvěře Zoologie Zpracování zvěřiny Způsoby lovu a historie Zubři Zůstal v ohni Zvěř a lov Zvěř a počasí Zvěř v zimě Zvěř živě Zvěřina Zvěřina a kuchyně myslivce Zvěřinová paštika Zvěřinové recepty Zvěřinový guláš Žebříkové Ženy a myslivost Žít ve svobodě Životní srnec