![]() |
Fotografie z myslivosti, Humor o myslivosti, Myslivecká zábava |
Stránky
- Domovská stránka
- DOBY LOVU ZVĚŘE
- KRMELIŠTĚ
- Ptáci
- MYSLIVECKÉ VTIPY
- MYSLIVECKÁ MLUVA
- Online kamery!
- Webové kamery
- Tradice
- Otázky z myslivosti
- LOVECKÝ PES
- Nastřelení zbraně
- ZAHRADY
- ANEKDOTY
- Desatero myslivce
- DOBY LOVU ZVĚŘE
- Fotografie
- KUCHYNĚ
- LOVECKÁ MLUVA
- DOBRÝ VTIP!
- ČESKÁ MYSLIVOST
- KRESLENÉ MYSLIVECKÉ
- HUMOR Z DOMOVA
- ROZBILI MU DRŽKU
- TRADICE
Správné stravování snižuje riziko několika mechanismy včetně snížení tělesné hmotnosti, snížení krevního tlaku, účinku na koncentrace lipidů, ovlivnění glykémie a snížení náchylnosti k trombóze.
![]() |
Pečený bůček a kachnička znamená plné břicho a metabolický syndrom |
Snížit nemocnost a úmrtnost na tato onemocnění lze odstraněním rizikových faktorů, které k nim vedou, a to zejména těch, které souvisí s nesprávnou výživou.
Všem ohroženým jedincům je nutno profesionálně poradit ve výběru potravin tak, aby si dokázali sestavit jídelníček představující nejnižší riziko vzniku KVO.
Správné stravování snižuje riziko několika mechanismy včetně snížení tělesné hmotnosti, snížení krevního tlaku, účinku na koncentrace lipidů, ovlivnění glykémie a snížení náchylnosti k trombóze.
Obecná výživová doporučení jsou stejná jako pro zdravou populaci:
1. Jezte pestrou stravu, jen tak zajistíte dostatečný a vyvážený příjem všech živin.
2. Udržujte si vhodnou tělesnou hmotnost jak přiměřeným příjmem potravy, tak pohybem.
3. Vybírejte stravu obsahující nízké množství nasycených tuků, jezte ryby a mořské plody (omega-3 mastné kyseliny obzvláště chrání před vznikem KVO). Omezujte maštění, snižujte spotřebu tučného masa, uzenin, máslových a šlehačkových moučníků.
4. Konzumujte dostatečné množství ovoce, zeleniny a potravin připravených z celozrnných obilovin. Snažte se sníst půl kilogramu zeleniny a ovoce denně. Zkuste jíst zeleninu při každém jídle, nahrazujte moučníky ovocem a ořechy a vybírejte si celozrnné pečivo místo bílého.
5. Omezujte spotřebu cukru. Cukr je pouze zdrojem energie. Naučte se pít čaj a kávu bez cukru, omezte spotřebu sladkostí a slazených nápojů.
6. Omezujte příjem kuchyňské soli. Chuť na slané je návyk. Vyhýbejte se silně soleným pokrmům a pochutinám, jinak vám ostatní strava bude připadat fádní. Slanou chuť lze nahradit různým kořením. 7. Přijímejte dostatek tekutin - alespoň 2 litry denně rovnoměrně během dne. Přednost dávejte neslazeným nápojům, pijte různé přírodní vody, čaje, zeleninové a i ovocné šťávy nebo ředěné přírodní džusy.
8. Pokud pijete alkoholické nápoje, čiňte tak umírněně.
Selata s bachyní na krmelišti v lese U černé zvěře bychom měli lovit především mladou zvěř (selata, lončáky)
![]() |
Selata s bachyní na krmelišti v lese |
Pro její stabilizaci je nutné dodržovat především při společných lovech zásady správného lovu.
U černé zvěře bychom měli lovit především mladou zvěř (selata, lončáky) a v oblastech, kde jsou stavy černé zvěře výrazněji nad normovanými početními stavy, lovit z populace i dospělé bachyně. Uchování dospělých kňourů považuji za hlavní možnost, jak snížit populační explozi, která vede ve svých důsledcích ke vzniku a zvyšování škod především na zemědělských pozemcích.
U ostatní spárkaté zvěře se taktéž v mnoha případech negativně projevuje absence dospělé samčí zvěře (II. - III. věkové třídy). Ta je z populace vystřelována z ekonomického hlediska, ale i z obyčejné lidské závisti (pod heslem "když ho nestřelím já, tak ho stejně střelí soused"). Vlastní příjmy za poplatkový lov přitom částečně hradí nesmyslně vysoké výdaje za nájmy a úhrady škod především v lesních honitbách. Navíc mnohá chovatelská doporučení se dají realizovat jen v rozsáhlých honitbách či oblastech chovu spárkaté zvěře, ale musí být mezi námi vůle je všeobecně dodržovat. Tyto oblasti chovu nejsou ovšem všude, kde by to bylo vhodné aby byly zřízeny nebo obnoveny. Podle toho také mnohde hospodaření se zvěří vypadá. Jsou známy případy honiteb, které ač nejsou zařazeny v takové oblasti chovu zvěře, přesto se v nich společně hospodaří, a to nejen s černou zvěří, ale i s ostatními druhy spárkaté zvěře a v jejím chovu to přináší to výrazné výsledky.
Wolf (1977) uvádí, že si část škod zaviňují zemědělci sami. Příčinou je nejčastěji nevhodně sestavený osevní plán polí, které navazují především na lesní porosty nebo vzájemné umisťování dvou sousedních plodin, které umožňují zvěři přecházet z jedné kultury do druhé, aniž by měli myslivci možnost ji lovit. Častou příčinou vzniku škod je zasetí obilovin na plochy, kde byla dříve kukuřice, brambory či jiná atraktivní plodina pro černou zvěř.
Takto nevhodně oseté plochy pak černá zvěř s oblibou přerývá nejen kvůli posklizňovým zbytkům, ale taktéž kvůli časté přítomnosti hlodavců. Výrazným faktorem pro omezování škod působených zvěří na polních plodinách (zejména v zimním období) je úprava životního prostředí pro daný druh zvěře, která odpovídá jeho nárokům. Především zvěři poskytuje dostatek klidových, pastevních a rozmnožovacích možností. Jedná se zejména o zakládání políček pro zvěř, výsadbu trvalých a dočasných remízků v zemědělské krajině, úpravu či obnovu vodního režimu v krajině. V lesních, ale i zemědělských ekosystémech by měla mít zvěř dostatečné zastoupení plodonosných a okusových dřevin (dub, buk, vrba, jeřáb, osika, habr, jasan, hrušeň, jabloň), důležité je i dostatečné množství kvalitního bylinného a keřového podrostu (lipnicovité, jeteloviny, bez, hloh, růže, kalina líska, meruzalky, vrba).
Důležité je zachování klidových oblastí v honitbě, ve kterých se zvěř pouze přikrmuje a zásadně neloví. Tyto plochy by měli být dostatečně vzdáleny od ohrožených zemědělských kultur. Nečas (1959) uvádí jako jednu z příčin působení škod zvěří zdravotní stav chované zvěře, nemocná zvěř trpící např. poruchami trávicího traktu silně loupe a působí tím výrazné poškozování porostů. Nutná je i správná doba a technika přikrmování, jeho složení, množství, plynulost, pravidelnost a dlouhodobost s vhodným začátkem a koncem přikrmovacího období (u některých druhů zvěře již od září až do dubna).
Vzpomínání na lov v teple domova
Vzpomínání na lov selete v teple domova
![]() |
.......sele zůstává v ohni |
- Téměř měsíc, jsme chodili na naše oblíbené místo zvané „Barandov“, na Loveckou kazatelnu kde mám vnadiště a nedaří se nám a nedaří ulovit černého rytíře.
Vždy obden založím prasečí pochutiny, abych navnadil to ideální „pekáčové“ prasátko. Přestože vnadiště prasátka navštěvují, vždy jsou o krok přede mnou. Před 14 dny se už téměř zdařilo, ale než jsem se dostal k zodpovědnému výstřelu, inverzní mlha zhatila už po několikáté můj lov. Opět jsme tedy odcházeli zklamáni z noční čekané domů.
Pak ale nastalo v těchto místech období týdenního klidu, neboť byla naplánovaná společná naháňka našeho MS a čas běžel, až do tohoto víkendu. V týdnu napadla obnova a s vycházejícím měsíčkem, který byl po úplňku, slibovaly téměř 100% lovecký úspěch.
Už když jsme po 19 hod. přicházeli s manželkou ke kazatelně, pozorujeme ve vzdálenosti 100m krmeliště a spatřil jsem v čočkách dalekohledu statného kňoura jak si debužíruje na pochutinách. Krok za krokem se brodíme v 30 cm sněhu až na kazatelnu. Kňour zatáhl do přilehlé houštiny a po usazení v Lovecké kazatelně na pohodlnou lavici nastalo ticho. Čas běží a po 30 min. vytáhlo z houštiny na vnadiště, kde jsem před 6 dny složil vlek jablek, 1 ks srnčího, které začalo spokojeně a v klidu „večeřet“. V myšlenkách si říkám, přijdou, či ne … ????
Po 75 min. sezení jsme se dočkali. Houština před vnadištěm se rozevřela a k hodovacímu stolu, který už po týdenních prasečích návštěvách poměrně hodně zřídnul, vyběhla 3 selata a bachyně, obrovská jak pultový mrazák. Neotálím, vkládám do ramene W 308 a umísťuji do záměrného kříže jedno ze tří selat. Sníh a měsíček mi přidává plus k úspěšnosti přesného zásahu na komoru.
Třeskla rána a záblesk z hlavně mne na vteřinu oslepil. Dívám se na místo, kam jsem vystřelil a sele zůstává v ohni a hlasitým projevem oznamuje zásah. Okamžitě přebíjím a přes puškohled pozoruji jeho chování. Po několika vteřinách se zvedá. Zacílím opět na komoru, na rychle odbíhající kus a střílím druhou ránu. Po výstřelu neznačí zásah a ztrácí se v houštinách, odkud před chvilkou vylezlo. Nastalo ticho. Přemýšlím, co jsem pravděpodobně „podělal“. Probírám postupně celý lov s mojí Haničkou, která vedle mne vše pozorovala dalekohledem.
Po 30 min. slézáme z kazatelny, jdeme se kouknout na nástřel a tam snad budu moudřejší. Na nástřelu zjišťuji poměrně dost barvy, ale zkušenost mi říká, že sníh dělá velké oči. Nastupuje důležité rozhodnutí. Jít se podívat za ním, či ne? Nakonec mne velká zvědavost donutí jít se za ním alespoň kousek podívat. Zkouším sledovat stopu zasněženou houštinou cca 20 m. Barvy je dost, ale prozatím končím. Napadá mě, že bych mohl celou houštinu asi ve velikosti 200 x 300 m obejít v 30 cm sněhu, zdali z ní vyběhl a pokračoval za zbytkem tlupy. Opouštíme s manželkou čerstvou a zabarvenou stopu a vracím se potichu zpět k nástřelu. Po 30 min., kdy jsme celou houštinu obešli, máme jasno. Našli jsme celkem čtyři ve sněhu vyšlapaná koryta, která byla od černé, ale barva nikde. Sele musí ležet v houštině někde uprostřed, v téměř neprostupné a obalené mokrým a těžkým sněhem.
Volám mysliveckého kamaráda a kolegu z našeho MS o pomoc s pejskem, ale marně. Pil alkohol a má doma návštěvu a se psem může přijít až ráno. Co dál…? Zvažuji možnosti, které v dané situaci mám. Je mnoho plusů i mínusů nechat dosled na ráno a nebo začít opět od nástřelu? Nakonec zalézáme znovu do houštin, asi tak jeden a půl hodiny po výstřelu. Postupuji pomalu ve světlu svítící baterky krok za krokem, mimo stopu co po sobě zanechalo. Srdce mi buší v tepu 100/200 a hladina adrenalinu stoupá. Všude je poměrně dost barvy a tím se vnitřně „ukecávám“, že to bude dobré, ale i přesto jsem ve střehu. I když lovené sele bylo malé, může být dost nebezpečné za dané situace kdy lezeme za ním místy i po čtyřech.
Každý z nás osvětlujeme baterkami dost velký prostor a hledáme a doufáme, že už na něj konečně narazíme.
Až najednou, asi po 50 m od nástřelu ho spatřím v kuželu světla baterky, kterou držím prsty a zároveň i předpažbu flinty, kterou mám připravenou k okamžitému výstřelu. Leží v tom největším „bordelu“ a ještě se „mele“ . Nadcházím ho po větru a okamžitě dostřeluji. Tím ukončuji rychle jeho život a hlavně trápení zvířete.
Přichází obrovská úleva a radost.
Manželka láme vedle úlovku větvičky na předání úlomku a ctí tak myslivecké tradice jako zkušený myslivec.
Po gratulaci přichází prohlídka selete, která vysvětluje jeho chování.
První rána (pro mne naprosto nepochopitelná) šla na spodní čelist dozadu. Druhá za plecka těsně nad páteř a třetí výstřel ukončil trápení jak selete, tak i mé. Po vyvržení nás čekala cesta zpět ke kazatelně, kde jsme nechali nepotřebné věci pro dosled v houštinách a dál k autu dlouhá téměř 1 km ve 30 cm vrstvě sněhu. Přesto, že sele vážilo 25 kg, než jsem ho dotáhl k autu, mělo snad 100 kg.
Domů jsme přijeli pozdě v noci a do brzkého rána jsme s manželkou probírali celý lov. Úlovek jsme zapili vychlazenou kořalkou, neboť jak mě učili staří myslivci, úlovek se musí zapít, dokud je zvěřina ještě teplá!
Opět jsme zakončili jeden z dalších „úspěšných“ lovů na černou zvěř.
LOVU ZDAR.
Jirka Němec, sociální sítě FB - myslivost
Vždy obden založím prasečí pochutiny, abych navnadil to ideální „pekáčové“ prasátko. Přestože vnadiště prasátka navštěvují, vždy jsou o krok přede mnou. Před 14 dny se už téměř zdařilo, ale než jsem se dostal k zodpovědnému výstřelu, inverzní mlha zhatila už po několikáté můj lov. Opět jsme tedy odcházeli zklamáni z noční čekané domů.
Pak ale nastalo v těchto místech období týdenního klidu, neboť byla naplánovaná společná naháňka našeho MS a čas běžel, až do tohoto víkendu. V týdnu napadla obnova a s vycházejícím měsíčkem, který byl po úplňku, slibovaly téměř 100% lovecký úspěch.
Už když jsme po 19 hod. přicházeli s manželkou ke kazatelně, pozorujeme ve vzdálenosti 100m krmeliště a spatřil jsem v čočkách dalekohledu statného kňoura jak si debužíruje na pochutinách. Krok za krokem se brodíme v 30 cm sněhu až na kazatelnu. Kňour zatáhl do přilehlé houštiny a po usazení v Lovecké kazatelně na pohodlnou lavici nastalo ticho. Čas běží a po 30 min. vytáhlo z houštiny na vnadiště, kde jsem před 6 dny složil vlek jablek, 1 ks srnčího, které začalo spokojeně a v klidu „večeřet“. V myšlenkách si říkám, přijdou, či ne … ????
Po 75 min. sezení jsme se dočkali. Houština před vnadištěm se rozevřela a k hodovacímu stolu, který už po týdenních prasečích návštěvách poměrně hodně zřídnul, vyběhla 3 selata a bachyně, obrovská jak pultový mrazák. Neotálím, vkládám do ramene W 308 a umísťuji do záměrného kříže jedno ze tří selat. Sníh a měsíček mi přidává plus k úspěšnosti přesného zásahu na komoru.
Třeskla rána a záblesk z hlavně mne na vteřinu oslepil. Dívám se na místo, kam jsem vystřelil a sele zůstává v ohni a hlasitým projevem oznamuje zásah. Okamžitě přebíjím a přes puškohled pozoruji jeho chování. Po několika vteřinách se zvedá. Zacílím opět na komoru, na rychle odbíhající kus a střílím druhou ránu. Po výstřelu neznačí zásah a ztrácí se v houštinách, odkud před chvilkou vylezlo. Nastalo ticho. Přemýšlím, co jsem pravděpodobně „podělal“. Probírám postupně celý lov s mojí Haničkou, která vedle mne vše pozorovala dalekohledem.
Po 30 min. slézáme z kazatelny, jdeme se kouknout na nástřel a tam snad budu moudřejší. Na nástřelu zjišťuji poměrně dost barvy, ale zkušenost mi říká, že sníh dělá velké oči. Nastupuje důležité rozhodnutí. Jít se podívat za ním, či ne? Nakonec mne velká zvědavost donutí jít se za ním alespoň kousek podívat. Zkouším sledovat stopu zasněženou houštinou cca 20 m. Barvy je dost, ale prozatím končím. Napadá mě, že bych mohl celou houštinu asi ve velikosti 200 x 300 m obejít v 30 cm sněhu, zdali z ní vyběhl a pokračoval za zbytkem tlupy. Opouštíme s manželkou čerstvou a zabarvenou stopu a vracím se potichu zpět k nástřelu. Po 30 min., kdy jsme celou houštinu obešli, máme jasno. Našli jsme celkem čtyři ve sněhu vyšlapaná koryta, která byla od černé, ale barva nikde. Sele musí ležet v houštině někde uprostřed, v téměř neprostupné a obalené mokrým a těžkým sněhem.
Volám mysliveckého kamaráda a kolegu z našeho MS o pomoc s pejskem, ale marně. Pil alkohol a má doma návštěvu a se psem může přijít až ráno. Co dál…? Zvažuji možnosti, které v dané situaci mám. Je mnoho plusů i mínusů nechat dosled na ráno a nebo začít opět od nástřelu? Nakonec zalézáme znovu do houštin, asi tak jeden a půl hodiny po výstřelu. Postupuji pomalu ve světlu svítící baterky krok za krokem, mimo stopu co po sobě zanechalo. Srdce mi buší v tepu 100/200 a hladina adrenalinu stoupá. Všude je poměrně dost barvy a tím se vnitřně „ukecávám“, že to bude dobré, ale i přesto jsem ve střehu. I když lovené sele bylo malé, může být dost nebezpečné za dané situace kdy lezeme za ním místy i po čtyřech.
Každý z nás osvětlujeme baterkami dost velký prostor a hledáme a doufáme, že už na něj konečně narazíme.
Až najednou, asi po 50 m od nástřelu ho spatřím v kuželu světla baterky, kterou držím prsty a zároveň i předpažbu flinty, kterou mám připravenou k okamžitému výstřelu. Leží v tom největším „bordelu“ a ještě se „mele“ . Nadcházím ho po větru a okamžitě dostřeluji. Tím ukončuji rychle jeho život a hlavně trápení zvířete.
Přichází obrovská úleva a radost.
Manželka láme vedle úlovku větvičky na předání úlomku a ctí tak myslivecké tradice jako zkušený myslivec.
Po gratulaci přichází prohlídka selete, která vysvětluje jeho chování.
První rána (pro mne naprosto nepochopitelná) šla na spodní čelist dozadu. Druhá za plecka těsně nad páteř a třetí výstřel ukončil trápení jak selete, tak i mé. Po vyvržení nás čekala cesta zpět ke kazatelně, kde jsme nechali nepotřebné věci pro dosled v houštinách a dál k autu dlouhá téměř 1 km ve 30 cm vrstvě sněhu. Přesto, že sele vážilo 25 kg, než jsem ho dotáhl k autu, mělo snad 100 kg.
Domů jsme přijeli pozdě v noci a do brzkého rána jsme s manželkou probírali celý lov. Úlovek jsme zapili vychlazenou kořalkou, neboť jak mě učili staří myslivci, úlovek se musí zapít, dokud je zvěřina ještě teplá!
Opět jsme zakončili jeden z dalších „úspěšných“ lovů na černou zvěř.
LOVU ZDAR.
Jirka Němec, sociální sítě FB - myslivost
Kachny. Morčák velký. Nádherný vroubkovaný zobák, který je výborně uzpůsoben k lovu ryb.
![]() |
Morčák velký - pár. |
Morčák velký se u nás vyskytuje na tekoucí vodě, a to převážně jen v zimě.
Zcela výjimečně bylo v České republice zaznamenáno zahnízdění těchto kachen. Do roku 2008 spadá první zahnízdění morčáka velkého v Českém ráji, bylo to u obce Splzov na řece Jizeře, kde byla spatřena kachna se zhruba šesti mladými.
Někdy se morčáci setkávají i s nepříznivými okolnostmi, a to v případě, kdy jsou zaměněny s kachnou divokou při zimních honech na kachny.
Má nádherný vroubkovaný zobák, který je výborně uzpůsoben k lovu ryb. Je to kachna zřejmě nechutná – maso je prosyceno rybinou a nepříjemně zapáchá. Odlišení od ostatních druhů kachen je poměrně jednoduché, vizáží je to kachna nezaměnitelná. Poměrně dobře se odlišuje od kachny divoké tím, že dlouho šlape vodu a vzlétá pod velmi mírným úhlem. Létá velice nízko nad vodou.
K hnízdění využívá stromových dutin, ale někdy také využívá uměle vyvěšené budky. Touto aktivitou můžeme přispět k dalšímu šíření tohoto druhu v České republice a můžeme doufat, že se z druhu kriticky ohroženého stane běžný druh naší zvířeny.
Zvěřina a kuchyně myslivce. Myslivecká kuchařka. Zvěřina a kuchyně myslivce, Jak na to?, Jelení guláš, Kančí gulášek, Daněk, Srnčí guláš po myslivecku
![]() |
Srnčí řízky s bramborovou kaší |
Ingredience: 1 kg srnčí kýty, 60 g slaniny, 1 lžíce másla, šťáva z 1/2 citronu, 2 vejce, 5 lžic mléka, hladká mouka, strouhanka, olej, pepř, tlučený jalovec, sůl
Postup přípravy: Očištěnou a odblaněnou srnčí kýtu nakrájíme přes vlákno na menší řízky, lehce naklepeme a protkneme slaninou. Plátky osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou, potřeme máslem a posypeme jalovcem. Necháme v chladničce 3 hodiny odležet. Potom řízky obalíme v mouce, vejcích rozšlehaných s mlékem a strouhance. Smažíme v rozehřátém oleji pomalu po obou stranách dozlatova.
Podáváme s hranolky.
Lesácký závitek
Ingredience: 800 g vykostěné srnčí kýty, 50 g anglické slaniny, 150 g žampionů, 2 vejce, 2 cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, olej, kapary nebo okurka, bobkový list, petrželka, pepř, sůl
Postup přípravy: Z kýty nakrájíme přes vlákno plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a přitiskneme na ně plátek anglické slaniny. Na másle zesklovatíme jednu nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme plátky žampionů, podusíme, zalijeme vejci, promícháme a necháme srazit.
![]() |
Kančí gulášek s knedlíkem |
Daňčí guláš
Ingredience: 1 kg předního dančího masa, 300 g cibule, sladká paprika, 50 g sádla, majoránka, pepř, česnek, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, sůl, 1 paprika, kousek sterilované okurky
Postup přípravy: Maso nasekáme na kousky, opláchneme ve vlažné vodě. Větší část cibule drobně nakrájíme, osmahneme dorůžova na sádle, přidáme papriky, zpěníme, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme maso, osolíme, okořeníme pepřem a utřeným česnekem, vmícháme rajčatový protlak a dusíme pod pokličkou. Při dušení maso občas zamícháme. Když je maso skoro měkké, šťávu zahustíme jíškou připravenou ze sádla a mouky, rozmícháme a dusíme doměkka. Na konec přidáme majoránku. Na talířích guláš sypeme drobně pokrájenou cibulí, okurkou a paprikou.
Podáváme s houskovými knedlíky.
Ferdinandův špíz
Ingredience: 1 kg bažantího masa, 100 g šunky, 60 g anglické slaniny, 2 cibule, 2 sterilované okurky, sůl, grilovací ostrý olej s česnekem
Postup přípravy: Maso nakrájíme na plátky, potřeme grilovacím olejem s česnekem a přikryté necháme 24 hodin v chladnu odležet. Potom plátky masa lehce osolíme, poklademe plátky šunky, okurky, slaniny a vše smotáme do závitků, které napichujeme na grilovací jehlu střídavě s cibulí. Grilujeme, opékáme nebo rožníme asi 15 minut.
![]() |
Jelení guláš |
Výborné s brusinkovým kompotem.
Kančí guláš s brusinkami
Ingredience: 600 g kančí plece, 50 g slaniny, 150 g cibule, 50 g hladké mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100 g sádla, 480 g brusinkového kompotu, 4 kuličky pepře nebo jalovce, 30 g sladké papriky, 4 kolečka pomeranče a 4 kolečka citronu, kmín, česnek, pepř, sůl
Postup přípravy: Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na cibuli osmažené dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a znovu osmažíme. Přisypeme papriku, všechno koření s česnekem a kolečky pomeranče a citronu. Mírně podlijeme (maso musí být vidět) a dusíme pod pokličkou nejlépe v troubě asi 45 minut. Potom krátce orestujeme, zaprášíme moukou, osmažíme a zalijeme asi 6 dl vody. Osolíme podle chuti, provaříme a přidáme brusinkový kompot. Necháme prohřívat, až se objeví tuk.
Podáváme se špekovými knedlíčky. S červeným vínem je to opravdová pochoutka.
Jelení guláš
Ingredience: 600 g jelení plece, 50 ml oleje, 2 velké cibule, 3 lžíce pikantnější marmelády, drcený kmín, pepř, česnek, 0,5 l vývaru (může být z masoxu), 2 lžíce hladké mouky, 0,5 l červeného vína, 80 g rajčatového protlaku, cukr
![]() |
Příroda a posed v zimě |
Dochutíme, 1 minutu provaříme. Stáhneme z plotýnky a pod pokličkou necháme 10 minut dojít.
Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.
#Zvěřina a kuchyně myslivce, Jak na to?, Jelení guláš, Kančí gulášek, Daněk, Srnčí guláš po myslivecku,
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)
MYSLIVOST
CO SE TADY ČTE NEJVÍCE ?
-
Krmeliště černé zvěře Polesí Strzalowo! Krmeliště Strzalowo Aktualizováno. Krmeliště je v provozu z nového odkazu! Krmeliště ...
-
Záznam z webové kamery....v noci Přišla zima a zvěř strádá tam kde se nepřikrmuje. Díky webové kameře opět můžeme online sledovat kr...
-
Myslivec v Evropské Unii Zdeněk... Usmolení venkovští brigádníci a adepti myslivosti těšte se na novinku: Evropská Unie zav...
-
PEČENÝ BAŽANT Než se pustíme do přípravy jídel ze zvěřiny je dobré znát pár dobrých informací Zvěřinu vaříme jen tehdy, chceme-li ...
-
Světla - ...to čumíš, to jsou světla, co? Myslivecká mluva patří do mysliveckých tradic. V dnešní době zahrnuje téměř 2 000 výrazů, ...
-
Medvědice s mláďaty Medvěd hnědý je šelma se silnými končetinami s velkými, až 15 cm dlouhými drápy, dlouhou srstí a velkou kulat...
-
Dospělý kňour Naháňka v honitbě nedaleko Choratic se chýlila ke konci. Začala závěrečná leč a všichni se těšili na bohatý výřad. Mysl...
-
Hladová liška na sněhu Webové kamery online jsou v provozu po celý den živě z krmeliště pro lesní zvěř. V polesí Strzalowo žije jel...
-
Měření sil nebo souboj silných jelenů Jelen lesní (Cervus elaphus). Po losu evropském, který se u nás vzácně vyskytuje jen v několik...
-
Černá zvěř - bachyně Myslivecké příběhy a zážitky z osamělých lovů to je to co jsem před rozvojem internetu a počítačů pracně doloval...
HUNTING MYSLIVOST
HLEDÁTE TEN SVŮJ PŘÍBĚH? JE MOŽNÁ TADY!
.22LR
#Černá zvěř
#Černá zvěř - bachyně
#Daněk
#Kančí steaky
#Lovecké právo
#Lovecké stezky
#Srnčí zvěř
#Waldemar Matuška
1 milion čtenářů
500 Nitro Express
Africký mor
Aglomerace
aktivity radosti a milování života
Akutrauma
Amerika
Anatomie jelena
Aport
Australian Water Buffalo
Balistika
Bažant
Bažant pečený
Beatiful Nature
Bekání
Berneška
Bobr
Borrelióza
Borůvky
Bowhunting (lovecká lukostřelba)
Bramborníček hnědý - Saxicola rubetra
Brenneke
Brhlík lesní
broková dvojka
broková kozlice
Bukač velký
Cazando con Arco
Cesty
Civilizace
Co budeme vařit dnes?
Cviky poslušnosti
Čáp bílý
Čas lásek jelenů
Čejka
Čekaná
Černá zvěř
Černá zvěř - bachyně
Černá zvěř - kňour
Červenka obecná
Čiplenka
Čištění zbraně
Čmelák
Dalekohledy
Dančí zvěř
Daněk
Dárek
Datel černý
deer rut
Deer stalking
Diana bohyně lovu
Dívka s liškou
Divočák
Doby lovu zvěře
Dosled
Dostřelná rána
Double Rifle
Dravci
Drobná zvěř
Drozd kvíčala
Dřevo a teplo
Dudek chocholatý
Ekologie
Erika
Etické a humánní principy
Evropská Unie
Fotografie z myslivosti
Gepard
Golden Eagle
Gorilla
Hájovna U pěti buků
Halali
hamerles
Happy Days
Heinz Meynhardt
Hejkalové
Heligonky
Hi
Hirsch-König des Waldes
Historie
HMYZ
Holub hřivnáč
Honili myslivci
Hořící špalek
Houby
Humor o myslivosti
HUNTING
Hunting Rifles
Husa divoká
Cheetahs hunting
Chile Atacama
Chov zvěře
Chrutí černé zvěře
Chukar Partridge
I am Back
Idaho
Idiots With Guns
Instinkty a pudy
Investiční zlaté mince
Jagd
Jaguar
Jahody
Jak na to?
Jak zajíc přelstil líného hajného
Jaro
Jelen
Jelen (Red Deer)
Jelen útočí
Jelení guláš
Jelení kýta
Jelení říje
Jelení steak
Jeřáb
Jestřáb lesní
Jezevec
Jezevec pečený
Jezírko a kocourek
Jižní Amerika
John Denver
Kachna
Kachna divoká
Kalendárium
Kalous ušatý
KAMZÍK HORSKÝ
Kančí gulášek
Kančí kýta na smetaně
Kančí kýta na víně
Kančí ragů
Kančí se šípkovou
Kančí se šípkovou rybíz jako brusinky
Káně lesní
Kaňkování
Katerina Lisova
Kazatelna
Klíště obecné
Kňour útočí
Kočky sobě
Komu hlava nebere
Koně
Konopí
Koroptev
Krahujec obecný
Králík
krimi
Kritické myšlení
Krkavec velký
Krkonošské pohádky
Krmelec
Krmeliště černé zvěře
Krmeliště černé zvěře-kamery
Krmeliště online
Krmeliště pro vysokou
Krmítko
Krteček
Křepelka polní
Křivka obecná
Kukačka obecná
Kulíšek
Kulovnice
Kulový dvoják
Kuna lesní
Kuriozity
Kvakoš noční
Kynologie
Labuť
Lajky nelajky!
Lama
Laně
Lankasterka
Lasice hranostaj
Láska
Lavička
Ledňáček
Lejsek šedý
Les
Lesní plody
Lesnická škola
Lesník
Lion (Lev)
Liška
Liška Eliška
Liška Mína
Lončák
Los (Elk)
lov
Lov a myslivost
Lov na daňky
Lov na jelena
Lov na lišku
Lov na medvěda
Lov na prase
LOV NA SRNCE
lov na vlky
Lov ve svobodném světě
Lov zvěře
Lovec
LOVEC BŘÍDIL
Lovecká optika
Lovecká sezóna
Lovecká vášeň
Lovecké brokovnice
Lovecké příběhy
Lovecké signály
Lovecké stezky
Lovecké štěstí
Lovecké video
Lovecké zátiší
Lovecké zbraně
Lovecký pes
Lovu a přírodě zdar!
Lovu zdar!
Lovy černé zvěře
Lovy fotoaparátem
Lovy lukem a šípem
Lovy na černou v Maďarsku
Lovy srnčí zvěře
Lucky deer
Lýčí
Makov
Malorážka
Mannlicher Schönauer kulovnice
Markazíni
Mateřství a péče o potomstvo
Mauser M03
Mauser M98
Medicina
Medovina
Medvěd
Milování světu vládne
Milování v přírodě
Minutkový srnčí guláš
Miška
Montáže
Moose Hunting
Moták pochop
Muflon
Můj pohled na svět
Myslivci a konfliktní situace
Myslivcův sen
myslivec
Myslivec a zvuky v přírodě
Myslivecká mluva
Myslivecká stráž
Myslivecká videa
Myslivecká zábava
Myslivecká zařízení
Myslivecké fotografie
Myslivecké léto
Myslivecké písničky
Myslivecké pověsti
Myslivecké ráno
Myslivecké tradice
Myslivecké vánoce
Myslivecké zvyky a pověry
Myslivecký ples
Myslivecký soud
Myslivost a Michaela
Na loveckých stezkách
Na lovu muflonů
Na stojáka
Na Větrné Hůrce
Naháňky
Namlouvání
Nástřel
Nastřelení lovecké zbraně
Naše domovy a chalupy
Názory myslivců
Nepravidelný desaterák
New Zealand
O Evě a Adamovi
Obory a zvěř
Odchyt pernaté
Once Upon a Time in The West
Ondatra
Online Krmeliště. ZUBŘI. Webové kamery černé zvěře. Polesí Strzalowo a Zubři a Jeleni (vysoká) Red Deer Cam! Aktualizováno!
Optika
Orel bělohlavý
Orel na hnízdě
Ornitologie
Osudový srnec
Otázky z myslivosti
otrava
Památka myslivce
Pamětní mince
Parkinsonova nemoc
Paroží
Páření Čmelák královna
Pasování
Paul Mauser
Pečená kachnička
Pečené prasátko
Peregrine falcon
Pernatá zvěř
Pes přítel myslivce
PF
Podzim
Pohádka O chytré kmotře lišce
Pohádka o Vánocích
Pohádka stromů
Polák chocholačka
Polesí Strzalowo
Polesí Strzalowo Polsko
Posed
Posedy
Poslední hon
Poslední hryz
Poslední leč
Poštolka
Potápka chocholatá
Pranostiky a příroda
Pravidla lovu srnčí zvěře
Predátoři
První srnec
Příhody z loveckého batohu
Příroda
Příroda a lidé
Příroda a myslivost
Příroda a zdraví
Přírodní fantazie
Přírodní srnčí kýta
Pstruh pečený
Psychopati
Ptáci
Puškohledy
Puštík obecný
Pytláci
Pytlák
Radost a uspokojení
Raffle ball hunting
Rákosník obecný
Raroh
Red Deer Cam
Reklama a lov
Roček
Roháč obecný
Ruger’s M77 RSI
Ryby
Rychlý srnec
Rys ostrovid
Rytíři lesů
Říje
Řízky na roštu
Sádlo z jezevce
Sauer 101
Sekáč
Sele prasete divokého
Shozy
Siga
Skládací
Sklenice piva
Skorec vodní
Skřivan
Skupinka jelenů různého věku
Skupinový život
Slanisko
Slavnosti sněženek
Slípka zelenonohá
Slivovice
Sluka lesní
Slunce
Sociální sítě
Sojka obecná
Sokol stěhovavý
Sokolnictví
South Africa
Sovy
Společné lovy
Srnče
Srnčí guláš po myslivecku
Srnčí játra
Srnčí medailonky
Srnčí na kořenové zelenině pečené v troubě a houskový knedlík
Srnčí pečeně
Srnčí říje
Srnčí zvěř
Srnec
Srnec jako ze zlata
Srnec Škůdník
Srnec v červnu
Sršeň asijský
Sršeň obecná
Stádo tlupa rudl
Stalo se
Stáří a nemoc
Stehlíci a ledoví muži
Straka obecná
Strakapoud velký
Strašidla
Strzalowo
Střelectví
Střevlík
Střízlík obecný
sv. Hubert
Svíčková
Svišť
Svítilna TK09
SWAROVSKI
Swedisch Fire Torch
Sýc rousný
Sýkorky
Synantropie
Sysel
Šelmy
Šípková omáčka ke zvěřině
Škodná
Šoulačka
Špičák
Švestky
Tasmánský čert
Teritorium
Termovize
Tetřev hlušec
Tetřívek obecný
The lynx Headbutt
TCHOŘ
Tom Miranda
Tombola
Trofeje
Troják
Trojákové čtyřče - rarita
Trubači
Tři jednou ranou
Ťuhýk
Události na internetu
Újeď
úmrtí
Upíři
upíři a hejkalové
USA
Úspěšný lov
Vábení
Velikonoční sekaná
Vepřové maso
Verše myslivce
Veverky
VIDLÁK
Vlha pestrá
VLK V KANADĚ
Vnadiště
Vodouš kropenatý
Vodouš šedý
Volavka popelavá
VORAŘI
Vtipy
Vydra
Výřad
Vysoká
Vysoká zvěř
Vytápění chalupy
Vzdělání a příroda
Webové kamery
Welshspringerspaniel
Wildlife
Woodcock Hunting
Yukon Photon XT/RT
Zabiják vlků
Zahrady
Zacházení se zbraní
Záchranná stanice
Zajíc
Zajíček
Zákony a předpisy o myslivosti
Záraz
Zdraví
Ze smetiště internetu
Ze života černé zvěře
Zeiss
Zima a hlad v lese
Zimní oblečení a obutí
Zlato a šperky
Značení zvěře
Zoologie
Zpracování zvěřiny
Způsoby lovu a historie
Zubři
Zůstal v ohni
Zvěř a lov
Zvěř a počasí
Zvěř v zimě
Zvěř živě
Zvěřina
Zvěřina a kuchyně myslivce
Zvěřinová paštika
Zvěřinové recepty
Zvěřinový guláš
Žebříkové
Ženy a myslivost
Žít ve svobodě
Životní srnec