Lončák na medovině |
Kotleta z lončáka na medovině
Ingredience:
800g kančí vykostěné kotlety,
2 větší cibule, olej,
1 dcl medoviny, sůl, pepř, sladká paprika, citron, česnek, koření na divočinu, hladká mouka
Příprava:
Kančí kotletu vykostíme, nakrájíme na plátky, pouze zlehka naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, okořeníme kořením na divočinu a necháme odležet v chladu. Dvě větší cibule nakrájíme nadrobno a vzpěníme ve větším kastrolu na oleji dozlatova. Nakonec přihodíme špetku pepře a půl lžičky sladké papriky kvůli barvě. Plátky zvěřiny obalujeme v hladké mouce a zprudka smažíme na pánvi z obou stran. Až mouka na povrchu zezlátne, vložíme zvěřinu na osmaženou cibulku do kastrolu, podlijeme trochou vody a medovinou. Pod pokličkou za občasného míchání dusíme maso do měkka. V případě potřeby přiléváme průběžně vodu v takovém množství, aby byla omáčka v konečném výsledku hustá. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou, ev. přisolíme.
Tipy: - během přípravy masa je nutné obsah kastrolu důsledně a často míchat ode dna, protože omáčka se díky mouce snadno přichytává - pro získání zajímavé kombinace chutí můžeme k omáčce a masu na talíř servírovat také lžičku zavařeniny z červených jeřabin, které dodají pokrmu mírně svíravou chuť - pro milovníky hub můžeme doporučit nahrazení medoviny například plátky čerstvých plodnic žampionů nebo sušenými houbami.
V druhém případě je ovšem nutné houby nejdříve namočit a odstátou vodu (bude mít silně tmavé zbarvení) slít ...
Doporučená příloha: Podáváme s houskovým knedlíkem, případně s rýží.
##Kančí steaky, Divočák, Lončák, Medovina,Co budeme vařit dnes?, Zpracování zvěřiny, Zvěřinové recepty