Daňčí svíčková a hrnkové knedlíky s brusinkami |
Dančí svíčková
Maso a omáčka:
Dančí kýta 800 g uzený špek v celku 80 g sůl a čerstvě namletý pepř
mrkev 2 ks malý celer 1 ks máslo 2 lžíce sádlo 1 lžíce bobkový list
3 ks, celý pepř 5 kuliček celé nové koření 3 kuličky jalovec 2 kuličky
velká cibule 1 ks rozmarýn 2 snítky tymián 3 snítky
kousek citronové kůry třtinový cukr 4 lžíce bílé víno 200 ml
plnotučná hořčice 1 lžíce vývar nebo voda asi 800 ml
smetana ke šlehání 200 ml
Knedlíky:
hrubá mouka 2 hrnky sůl 1 rovná lžička mléko 2 hrnky žloutek 2 ks na kostičky nakrájené housky nebo rohlíky 2 hrnky hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce sušené brusinky 2 lžíce bílek 2 ks změklé máslo na vymazání hrnků hrubá mouka na vymazání hrnků
Daňčí kýtu prošpikujte:
1 - udělejte v ní úzkým nožem hluboké zářezy, uvolněte je prstem a do každého vložte tenký špalíček ztuhlého špeku. Maso osolte a opepřete. Mrkev a celer očistěte a nahrubo nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
2 - V kastrolu rozpusťte máslo a sádlo a opékejte na něm zeleninu a koření zhruba 3 minuty. Až se rozvoní, přidejte cibuli, osolte, opepřete, přidejte bylinky, kousek žluté části citronové kůry, cukr a ještě několik minut opékejte. Když vše příjemně karamelově voní, přidejte maso a zbytek špeku. Maso opečte důkladně ze všech stran a pak podlijte vínem. Přidejte hořčici, dolijte vodu nebo vývar, aby bylo maso ponořené tak ze tří čtvrtin, a nechte na mírném stupni dusit do změknutí, zhruba 2 hodiny.
3 - Asi po 1,5 hodině začněte chystat knedlíky. Pět čtvrtlitrových rovných hrnků důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. V míse promíchejte prosátou hrubou mouku, sůl, mléko a žloutky na hladké řídké těsto. Vmíchejte nakrájené pečivo, petrželku a propláchnuté a osušené brusinky (velké překrojte). Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.
4 -Těsto rozdělte lžící do připravených hrnků. Plňte je kousek pod okraj, asi do tří čtvrtin. Hrnky naskládejte těsně vedle sebe do širokého kastrolu, do kterého nalijte vroucí vodu tak, aby sahala tak do poloviny výšky hrnků. Přiklopte kastrol poklicí a vařte 22 minut od začátku varu. Poté zkuste jeden knedlík: hrnek vyjměte, kulatým nožem ho objeďte kolem stěn, knedlík vyklopte na prkénko a rozkrojte ho uprostřed nití. Je-li i ve středu pevný, máte hotovo. Vyjměte zbývající hrnky, knedlíky stejným způsobem vyklopte a rozkrájejte je bílou režnou nití na plátky silné 1,5–2 cm.
5 -Měkké maso vyjměte a z omáčky vyberte koření. Rozmixujte ji nebo propasírujte, záleží na vaší chuti a zvyklostech. Dochuťte, pokud máte rádi svíčkovou kyselejší, dokyselte ji troškou citronové šťávy. Pokud je omáčka po mixování málo hustá, ještě ji trochu povařte a zredukujte. Maso krájejte na plátky a podávejte s houskovým knedlíkem.
Zdroj: fresh.iprima.cz
#Daněk, Svíčková, Zvěřina, Zvěřina a kuchyně myslivce, Zvěřinové recepty,