Holub hřivnáč |
Holub na divoko
2 holubi, sůl, 2 zrnka pepře,
4 zrnka jalovce, 2 bobkové listy, kousek citronové kůry,
na špičku nože tymiánu,
4 zrnka nového koření,
30 g slaniny na protýkání,
30 g másla a 1 cibule,
1 lžíce hladké mouky
***
Dobře očištěné holuby rozdělíme na poloviny. Ze slaniny nakrájíme klínky a protýkáme jimi prsíčka a stehýnka.
Na másle osmažíme oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli.
Vložíme na ni připravená holoubata, osolíme je a doplníme kořením. Zalijeme teplou vodou a pod pokličkou holuby dusíme doměkka.
Když je maso měkké, vyjmeme je ze šťávy, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, trochu ji v základu osmažíme. Pak ji zaléváme vodou a dobře provaříme. Nakonec šťávu procedíme a porce holubů v ní prohřejeme.
Podáváme s rýží, noky nebo bramborovými kroketami. Doplňujeme brusinkovým nebo jiným kompotem.
ODKAZ: Podívejte se na fotografie → holuba hřivnáče v období hnízdění.
#Holub hřivnáč, Zvěřina a kuchyně myslivce, Zvěřinové recepty,