Pečené sele jako tombola |
Pečené prasátko na obrázku je z loňské tomboly, ovšem nás zajímá jak se postupuje
1 malé prasátko maximálně 15 kg , sůl ( 20 g na kilogram masa) , 1 pepř , několik zrníček nového koření , zeleného pepře ,
20 stroužků česneku , 1 lžičku nastrouhaného muškátového oříšku , 1 lžičku mleté skořice , 100 g čerstvého zázvoru, 2 cibule, 1 malou papriku chilli, citronová šťáva z jednoho citronu, 2 větvičky tymiánu, 2 dl olivového oleje .
Postup přípravy
Koření , česnek , pokrájenou cibuli , nadrobno pokrájený zázvor , papriku , nadrobno pokrájený tymián dáme do hmoždíře a rozdrtíme . Přidáme šťávu z citronu , sůl a olivový olej a promícháme. Směsí potřeme prasátko . Pečeme velmi pomalu na dřevěných holích pod nimiž je hromada žhavého popela. Doba pečení by měla být asi 35 minut na 1 kg .
Při podávání použijeme fantazii, ozdobíme plátky citronu olivami nebo plátky rajčat...
Podáváme se zeleninou a opečenými brambory nebo hranolky...